Solceller
Etablering af solceller
Hvis I ønsker etablering af et solcelleanlæg, har Søndergaard El A/S ekspertisen og viden til at hjælpe dig med at finde det rigtig anlæg til jeres behov.
Herunder kan du læse lidt om, hvad solceller egentlig er, og hvilken fordel det har.
Hvad er solceller?
Du kender princippet fra ure og lommeregnere, der kører på solenergi. Der er hverken tandhjul eller anden mekanik med i spillet og dermed intet slid. Solceller til et hus kan derfor holde i rigtigt mange år. Solceller er mest effektive ved høj intensitet af sollys f.eks. på en lang og solrig dag, men der produceres også strøm i overskyet vejr – dog i mindre mængder.
Et solcelleanlæg er sammensat af en række solcellemoduler, som er koblet sammen. Modulernes dimensioner måler cirka 80 x 160 cm og er typisk sorte. Størrelsen på solcelleanlægget afgøres af den ønskede effekt og de fysiske muligheder som f.eks. tagets størrelse eller udformning.
Montering af solceller
Et anlæg på 1 KWh har et solcelleareal på cirka 7 m2 og producerer ved en optimal placering med retning mod syd og hældning på 25 – 45 grader cirka 850 – 900 kWh/år. Du kan montere solceller på dit tag, eller de kan stå på jorden tæt ved dit hus. Det er ikke nødvendigt med meget plads, for at du kan få solceller, som producerer en god mængde strøm. En gennemsnitlig dansk husstand med to voksne og to børn bruger typisk 4.500 kWh om året. Skal hele husstandens strømforbrug dækkes, så kræver det altså et solcelleareal på cirka 35 m2.
Hvordan fungerer et solcelleanlæg?
Et solcelleanlæg består af en række solcellemoduler, som typisk er placeret på taget samt en vekselretter (inverter), som typisk er placeret i huset. Når sollyset opfanges af solcellerne på taget, så produceres jævnstrøm, som sendes til inverteren. Inverteren omdanner jævnstrømmen til 230 volt vekselstrøm, der er en forudsætning for, at solcelleanlægget kan tilsluttes el-nettet og strømmen fra solcellerne kan bruges til husstandens elektriske apparater.
Etablering af solcelleanlæg
Hvis din husstand har behov for mere el, trækkes det ind fra el-nettet. Når solcellerne fremstiller mere strøm, end der er behov for, sendes det ud på nettet. Populært sagt betyder det, at din elmåler løber baglæns.
Kontakt os og få et uforpligtende tilbud.