El-eftersyn
Gode råd om el før du handler hus
En gennemsnitlig dansk bolig får skiftet tapet 17 gange, mens den kun får skiftet elinstallationer én gang. Derfor er det vigtigt, at man får lavet eleftersyn og dermed tjekket elinstallationerne, inden man køber hus.
Man skal især være opmærksom, hvis man kigger på et ældre hus, der er blevet moderniseret eller bygget om af en gør-det-selv m/k. Et forsænket loft, der er lavet uautoriseret, kan skjule et virvar af ledninger og sjuskede samlinger. Og hvad stiller man op med elinstallationerne i en væg, der skal rives ned, når man ikke kender reglerne?
Når du står med skødet i hånden, har du ansvaret for alle installationerne – både el, gas, kloak og vand. Og det kan være svært at få sælger til at betale for udbedringen af en fejl, man først opdager bagefter. Så det gælder om at finde fejlene og lave en aftale med sælger, inden handlen underskrives.
Eleftersyn ved salg
Tilstandsrapporterne omfatter ikke el. I en el rapport kan der stå, at der “intet er at bemærke” til elinstallationerne. Det betyder blot, at den person, der har lavet el rapporten, ikke kan udtale sig om el, fordi han ikke er autoriseret elinstallatør. Hvis man er det mindste i tvivl, bør man få lavet et eleftersyn ved salg – altså lade en autoriseret elinstallatør kigge på installationerne inden hushandlen. Man kan eventuelt aftale, at sælger betaler en del af udgiften.
Se efter tegn på farlig el, før du skriver under:
- Er der nye lofter eller forsænkede lofter?
- Er der tegn på, at vægge er revet ned?
- Er der unormalt mange stikkontakter i et rum?
- Kommer der ledninger ned fra loftet eller ud fra væggen?
- Er der tegn på sjusket gør-det-selv arbejde – fx hjemmelavede stik, kontakter og samlinger?
- Er der brugt almindelig lampeledning til udendørs lamper?
Søndergaard El A/S vil meget gerne komme ud til dig og vejlede dig, hvis du skal bygge om, eller hvis du overvejer at købe et nyt hus.
Vi anbefaler, at man får lavet en el-eftersynsrapport, som kan være en meget stor hjælp til at klarlægge eventuelle problemer med elinstallationerne.
Vi udfylder en detaljeret el rapport med, hvad der skal laves, og hvad der bør laves. Samt et overslag på, hvad det kan koste at udbedre fejlene.
Fra 1. maj 2012 er det lovpligtigt at få lavet en el-eftersynsrapport i forbindelse med hushandler.
Læs eventuelt mere på www.boligejer.dk for meget mere info omkring alle faser af en hushandel.
